Dakota 1888 Sønder Lyngvig

Spring til navigation Spring til søgning
Dakota strandet ved Lyngvig

31. jan. 1888 Dakota[redigér | rediger kildetekst]

Fuldriggeren/fregatten Dakota var på vej fra hjemstedet Bremerhaven til Christiania i ballast for at indtage bræddelast bestemt for Melbourne, men strandede pga. stærk strømsætning og snetykning natten til den 31. januar 1888 ved 4-tiden ved Sønder Lyngvig lige nord for det senere Hvide Sande.

Da ingen på land bemærkede ulykken reddede 6 mand af besætningen sig selv i land i en jolle, der dog drev bort, så forbindelse fra skib til land i stedet etableredes med en bøje fastbundet til et tov, omtrent samtidig med at 4-5 redningsfolk fra land kom til.

Det lykkedes 10 mand at komme i land ved hjælp af det efterhånden isbelagte tov, men steward Wilkens mistede fodfæstet og den kraftige skipper Nikolaus E. Schäffer kunne ikke holde sig fast og gav slip, så de begge faldt i vandet og førtes med strømmen nordover og druknede. Skipperen fandtes død på stranden samme dag og matrosen dagen efter.

Der afholdtes strandauktion 5. marts over bjærget inventar, deriblandt 3 skibsbåde, en stor del proviant, skibsskroget og 100 ton råjern og 26. marts over skibsophugning.

Et stort stykke af en skibsside, som i 1994 strandede ved Hvide Sande, menes at stamme fra dette skib og kan ses ved strandingsmuseet i Thorsminde.

Bog

Holmsland Klit kirkebog & avisartikler