DDL T-DOFD 19. sep. 1927 Kastrup Lufthavn

Spring til navigation Spring til søgning
19. sep. 1927 Kastrup Lufthavn[redigér | rediger kildetekst]

DDL-flyet T-DOFD var et 1-motors monoplan af typen Fokker-Grulich F.III, som var ét ud af 20 Fokker F.III-fly bygget under licens i Berlin-Staaken til Deutscher Aero Lloyd (forløber til Lufthansa), men som næsten ny den 5. august 1925 købtes af DDL. Flyet var det første i Danmark, som benyttedes til udbringning af aviser. [1]

Under start mandag den 19. september 1927 ved 9-tiden fra Kastrup mod Hamborg med kaptajn Søgaard og 5 passagerer nåede flyet kun op i 15 meters højde inden det muligvis med venstre vinge strejfede hegnet 1 km fra lufthavnen styrtede til jorden, hvor det et par minutter stod på næsen, men så faldt på ryggen med hjulene i vejret og brød i brand.

Et par roearbejdere ilede til og fik åbnet døren til kabinen og reddet de 5 passagerer ud, hvoraf var 2 amerikanske damer Whitholm/Witthorn, mor og datter, den franske musiker Laurent og bankassistent Voss med frue fra Privatbanken. Mændene var uskadte, men alle kvinderne fik nervechok og de mistede alle deres ejendele.

Med større besvær bjærgede arbejderne også den 28-årige kaptajn Helmer Søgaard fra Grejs ved Vejle, som med højre side var klemt ind mod maskinen mens ilden fortærede hans tøj i venstre side. Livsfarlig forbrændt i ansigtet, på venstre arm og ben, men stadig ved bevidsthed, indlagdes han på Rudolph Berghs Hospitals brandsårs-afdeling, hvor han fik morfin og feberen et par dage senere aftog, men den nærmest forkullede arm måtte amputeres og 29. september døde han af kvæstelserne.

Flyet havde været hårdt læsset lige til den tilladte grænse, men den egentlig årsag blev vist ikke fastslået og styrtet kan være udløst af et vindpust og kort efter krævedes hegnet fjernet.

Grejs kirkebog [1] & avisartikler

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]