DDL OY-DLI 'Torulf Viking' 29. dec. 1947 Øresund ved Københavns Lufthavn

Spring til navigation Spring til søgning

29. dec. 1947 Øresund ved Københavns Lufthavn[redigér | rediger kildetekst]

DDL-flyet OY-DLI 'Torulf Viking' var et 2-motors propelfly af typen Vickers Viking 1B (med lang næse, version 628), som leveredes i juni 1947 af Vickers-Armstrongs i Brooklands sydvest for London til DDL, og foretog sin første ruteflyvning den 1. juli fra Kastrup til Bruxelles.

Flyet var mandag den 29. december 1947 kl. 15.55 med 4 besætningsmedlemmer og 20 passagerer lettet fra Paris-Le Bourget og under indflyvning til Kastrup Lufthavn i regndis og mørke over Øresund kl. 18.50, da andenpiloten pludselig opdagede vand lige forude og advarede førstepiloten Whitfields, men da det var for sent at rette op og landingshjulene fangede havoverfladen, så flyet gik på næsen og endte på lavt vand 150 meter fra land, hvor hjulene borede sig ned i sandbunden.

Piloterne nåede at slukke for benzintilførslen for at minimere faren for eksplosion, men ved styrtet blev cockpittet knust og pilot Whitfields kastedes ud af vinduet, men fik dog kun en flænge i panden, mens andenpiloten brækkede benet. En tililende motorbåd reddede hurtigt de forulykkede, men kun en yderligere måtte på hospitalet.

Flyet-skroget var efter bjærgningen så beskadiget af saltvand, at det kasseredes. Modsat selskabets 4 andre søsterfly af samme type nåede OY-DLI derfor ikke at blive overført til SAS.

Ved byggeriet af Øresundsforbindelsen blev banen ved jordpåfyldning forlænget, så havaristedet i dag er ca. ved den ny banetærskel.