Concordia 1839 Østen under Læsø

Spring til navigation Spring til søgning

Concordia 13. dec. 1839 østen under Læsø[redigér | rediger kildetekst]

Den nybyggede brig Concordia med skipper C.K. Juul var på sin jomfrurejse fra København til Guernsey (eller England) og betalte 10. december 1839 sundtold for 315 tønder havre og andre indenlandske provisorier (byg, hvede, hvedemel og saltet flæsk) og lidt brædder, men indstrandede 13. december kl. 1.30 østen under Læsø.

Om morgenen kom bjærgerne ud og da mandskabet var gået i land kom skibet klar af grunden, men de 5 Læsøboere kunne ikke styre skibet og holde det læns, så det kastedes længere ind på stenrevet og fyldtes snart med vand.

Takkelagen, en del af inventaret og 159 tønder af ladningen bjærgedes, men resten af skibet blev vrag.

Sejlbåd 6. jan. 1840 nordvestlige Læsø[redigér | rediger kildetekst]

Den 5. januar 1840 ved middagstid begav en lille sejlbåd med 4 mænd sig fra vraget øst for øen lastet med vådt korn for at sejle til deres hjem på vestkanten af øen, men samme aften opkom pludselig storm med stærk snefog, hvorfor båden kom på grund nordvest for øen nær ved land.

Næste dag fandtes båden kæntret og sønderslået og de 3 af folkene lå døde under dens sejl, mens skipperen var forsvundet.

Man mener båden først var kæntret efter at de ulykkelige havde anvendt al umage med at komme af grund, hvorefter de var frosset ihjel.

Liget af den 64-årige skipper Niels Møller af Vesterø fandtes 12. maj ved Læsø grund.

Vesterø kirkebog & avisartikler