Britisk bombetogt mod Berlin og Peenemünde 18. august 1943

Spring til navigation Spring til søgning

RAF Bomber Command iværksatte natten mellem 17. og 18. august 1943 et bombetogt mod den tyske raket-forsøgsstation ved Peenemünde (forsøgsanstalten og afprøvningsstedet på øen Usedom nordvest for Stettin): [1]

Produktionen af raketvåben forlagdes til tunnelanlæget i Kohnstein ved Nordhausen i den sydlige del af Harzen, med arbejdskraft fra Mittelbau-Dora koncentrationslejren, som også blev hårdt ramt ved angreb i april 1945 (Operation Crossbow). Mahn- und Gedenkstätte Karlshagen og Historisch-Technisches Museum Peenemünde vidner om angrebet.

Forsvarende Luftwaffe-fly[redigér | rediger kildetekst]

I forbindelse med afledningsangrebet mod Berlin (Operation Whitebait) og udturen mod Peenemünde nedkæmpede Royal Air Force følgende forsvarende Luftwaffe jagerfly:

17. aug. 1943 Nordsøen nord for Borkum[redigér | rediger kildetekst]

En Messerschmitt Bf 110 natjager var den 17. august 1943 lettet fra Leeuwarden på en fjendeflyvning, men blev over Nordsøen omkring 40 km nord for Borkum angrebet og skudt ned af et Beaufighter jagerfly fra No. 141 Squadron RAF fløjet af piloten John Braham, der var flyver-es.

Observatøren Rudolf Dunger overlevede ved at springe ud med faldskærm, hvorimod den 22-årige pilot feldwebel Georg Kraft omkom. Pilotens lig fandtes den 21. september 1943 som strandvasker ved Årgab af strandfoged Jeppe Svingel, som på en hestevogn bragte det til sin gård. Efter det tyske kommandanturs mellemkomst i Ringkøbing, blev han den 27. september begravet i Fovrfeld.

17. aug. 1943 Nordsøen nord for Leeuwarden[redigér | rediger kildetekst]

En Messerschmitt Bf 110 natjager var den 17. august 1943 lettet fra Leeuwarden på en fjendeflyvning, men blev over Nordsøen nord for Leeuwarden angrebet og skudt ned af et Beaufighter jagerfly fra No. 141 Squadron RAF fløjet af piloten H.E. White.

Liget af observatøren Theophil Bundschu fandtes den 28. september 1943 som strandvasker på Mandø og blev den 4. oktober begravet i Fovrfeld, hvorimod piloten Gerhard Dittmann aldrig er fundet.

18. aug. 1943 KastrupAmager[redigér | rediger kildetekst]

En Messerschmitt Bf 110 natjager ramtes på en fjendeflyvning den 18. august 1943, så der gik ild i motoren, men den uskadte besætning var i stand til at nødlande flyet lige syd for den gamle vandflyverhangar nord for KastrupAmager.

Flyet var 60% ødelagt.

Angribende Royal Air Force fly[redigér | rediger kildetekst]

I angrebet mod Peenemünde (Operation Hydra) skete ingen væsentlige uheld for Royal Air Force fly på udrejsen, som omkring midnat foregik ind over Sønderjylland i 6 km højde. Flyene fra første bølge klarede også hjemturen uden væsentlige problemer, da de fløj i 4-4,5 km højde. [2] [3] [4] [5]

Under operationen gik 23 Lancaster, 15 Halifax og 2 Stirling tabt, herunder 33 ved kamp med omkring 30 tyske natjagere.

18. aug. 1943 Sydøst for Flensborg[redigér | rediger kildetekst]

En Lancaster, som kl. 21.30 lettede fra Elsham Wolds i Lincolnshire med pilot Peter J. O'Donnell og deltog i 2. angrebsbølge mod Peenemünde, opdagedes på hjemturen af søgelys og blev nedskudt sydøst for Flensborg af en natjager fra II./NJG 3 fløjet af oberleutnant Gerhard Raht. [7]

Hele besætningen omkom og er begravet på krigskirkegården i Kiel.

18. aug. 1943 Nordsøen ud for Esbjerg[redigér | rediger kildetekst]

En Lancaster fra 12 Squadron RAF, som kl. 21.18 lettede fra Wickenby i Lincolnshire med pilot og squadron-leder Fraser Slade, deltog i 2. angrebsbølge mod Peenemünde, men kom på hjemturen ud af kurs og opdagedes af søgelys ved Esbjerg, hvor flyet vistnok ramtes af flak og efterfølgende blev nedskudt over Nordsøen af en Junkers Ju 88 fløjet af underofficer Günther Liersch. [8] [9] [10] [11] [12]

Flyvraget er vistnok aldrig lokaliseret.

Nedskydninger af H. Meisner og J. Krinner[redigér | rediger kildetekst]

Fra Slesvig-Jagel lettede kl. 2.15 forsinket en Messerschmitt Bf 110 natjager fra II./NJG 3 med pilot Hans Meisner og observatør Josef Krinner ombord, som efter ordre fra oberleutnant Riedel i stedet for at flyve mod Berlin, vendte mod den såkaldte Himmelbett-radar Ameise (Myren) på Løjtland, men radioforbindelsen var dårlig og de fortsatte ud over Åbenrå Fjord op i 3,5 km højde, hvor Krinner på flyets Lichtenstein-radar pludselig opdagede mindst 5 klare kontakter. I løbet af 15 minutter mellem kl. 2.54-3.11 nedskød de 3 Lancaster fly, som havde deltaget i 3. angrebsbølge mod Peenemünde og var på vej retur mod England. Metoden var stort set ens hver gang, at natjageren lagde sig 50 meter under bombeflyet og lidt til højre, for så at skyde efter bombeflyets højre indermotor (motor nr. 3), indtil den brød i brand. [13] [14]

Samtlige 22 ombordværende i de 3 bombefly omkom.

Oberleutnant Meisner må ikke forveksles med feldwebel Hans Meissner fra III./JG 1 stationeret i Leeuwarden i Frisland, som dagen efter overlevede en hård mavelanding ved Walsoorden i Zeeland. [15]

18. aug. 1943 Hellesø på Nordvestals[redigér | rediger kildetekst]

I en højde af vistnok 3 km (eller højere) over Nordals angreb natjageren kl. 2.54 den første Lancaster, som kl. 21.43 var lettet fra Fiskerton i Lincolnshire med pilot Thomas E. Tomlin og var på vej hjem fra Peenemünde.

Fra begyndelsen af angrebet var begge fly fanget af tysk søgelys. Da bombeflyets 3. motor brød i brand forsøgte piloten at undvige til venstre, mens agterskytten svarede igen uden at ramme jagerflyet, som dykkede væk. Efter at være ramt af endnu en kort skudsalve styrtede bombeflyet ned tæt ved Hellesøgård ved Nordals' vestkyst og tabte 2 flaps på marken, hvor det efterlod skurestriber og fortsatte flere hundrede meter ud i Lillebælt. En tysk marinebåd ledte forgæves efter overlevende ved flyvraget, som længe brændte i vandet.

På en mark tilhørende gården Stenbæk fandtes liget af en ukendt flyver, som den 21. august 1943 begravedes på Åbenrå Kirkegård. Han er først mange år senere med stor sikkerhed blevet identificeret som flyets agterskytte George Silvester. [16]

Den 16. september 1943 fandtes liget af den 22-årige pilot Thomas E. Tomlin på Halk Strand øst for Haderslev og han begravedes den 20. september ligeledes på Åbenrå Kirkegård.

Fra landsbyen Holm, hvor der i 2003 opstilledes i mindesten, leder Hellesøvej ud mod nedstyrtningsstedet.

18. aug. 1943 Nordøstlige Løjtland[redigér | rediger kildetekst]

Natjageren fløj straks østpå efter et nyt radar-spor og dykkede ned, hvor den opdagede en anden Lancaster, som kl. 21.46 var lettet fra Fiskerton i Lincolnshire og fløj i en vestlig retning i 3,7 km højde, hvor natjageren ubemærket lagde sig i samme position som sidst og skød bombeflyets 3. motor i brand. Bombeflyet styrtdykkede og eksploderede kl. 3.01 over det nordøstlige Løjtland, hvor det i 3 større dele faldt ned nord for Barsmark nær Barsøvej ikke langt fra Barsø Landing.

Næste formiddag ankom mange tilskuere til nedstyrtningsstedet, også de 2 tyske flyvere Meisner og Krinner, som så hvordan de 7 dræbte englændere lå ved et markled delvis dækket under en presenning. Det fortælles, at en lokal hjemmetysker sparkede til et af ligene med ordene 'Verdamte englishe Sweinehund!', hvorefter Meisner ophidset slog ham i ansigtet med ordene 'Nein, ein fährer Gegner!'

Den dræbte besætning begravedes den 21. august 1943 på Åbenrå Kirkegård.

Der blev i 1949 opstillet en mindesten ved markledet på Barsøvej.

18. aug. 1943 Ustrup ved Vojens[redigér | rediger kildetekst]

Natjageren fløj derpå i en stor bue nordpå og opdagede igen med radaren adskillige fly komme imod sig. Fra en afstand af 1,2 km bestemte Meisner sig for at dreje ind mod et fly i 3,5 km højde, der viste sig at være en Lancaster, som kl. 21.51 var lettet fra Woodhall Spa i Lincolnshire og havde Wing Commander Irwin John McGhie som pilot.

På samme måde som før, skød natjageren med en enkelt salve bombeflyets 3. motor i brand, og oplyst af søgelys trak bombeflyet op, så natjageren fra meget kort afstand med enkelte skud satte Lancasterens 2. motor og kroppen i brand. Straks eksploderede bombeflyet kl. 3.11, så tyk olie oversprøjtede natjageren, der var nødt til at afbryde og returnere til Slesvig-Jagel, hvor det med nogen besvær landede kl. 03.30.

Bombeflyet sprængtes i mange dele i luften og styrtede ned på en mark syd for Ustrup (ved Mindevej et par km syd for den Sønderjyske Motorvejs rasteplads Ustrup Øst) i Vedsted Sogn sydøst for Vojens.

Ligdele, som lå spredt over marken samledes i 4 kister og begravedes den 21. august på Åbenrå Kirkegård.

I 1949 rejstes en mindesten ved nedstyrtningsstedet.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]