Boyarin 1904 Liaoning

Spring til navigation Spring til søgning

12.-14. feb. 1904 Boyarin[redigér | rediger kildetekst]

Boyarin på commons

Den russiske Stillehavs-eskadre befandt sig ved Port Arthur/Ljujsjunkou ved DalianLiaodonghalvøen i Liaoning (Manchuriet) i den øvre del af det Gule Hav mellem Bohaihavet og Koreabugten, da den japanske flåde 8. februar 1904 om aftenen angreb og derved indledte søslaget ved Port Arthur og starten af den russisk-japanske krig.

Den russiske krydser Boyarin jagede angriberne væk, men opdagede den japanske hovedflåde og skyndte sig tilbage i havn og slog alarm.

Minelæggeren Jenisse begyndte næste aften at udlægge søminer i bugten vest for havnen, men den ramtes 11. februar en af sine egne miner og sank.

En eskadre med krydseren Boyarin og 4 destroyere udsendtes, men også Boyarin ramte 12. februar kl. 8.16 en sømine, der ud af den 266 mand besætning vistnok dræbte 10. Skibet sank ned til porthullerne og fik en smule slagside, så kaptajn Vladimir F. Sarychev gav ordre til evakuering. Fra den tidligere sunkne minelægger omkom 89 og 35 sårede reddedes.

Den 12. februar om aftenen fandtes Boyarin nær kysten og så ud til at kunne repareres, men natten mellem 13.-14. drev skibet rundt i storm og ramte mindst 1 mine mere og sank 40 meter fra kysten, hvorefter alle bjærgningsforsøg opgaves.