Bintang 22. feb. 1942 Levantiske Hav ved Egypten

Spring til navigation Spring til søgning

22. feb. 1942 Bintang[redigér | rediger kildetekst]

ØK-motorskibet Bintang var opkaldt efter det indonesiske ord for stjerne og var ved besættelsens start på vej fra New Orleans til Thailand med benzin og havde passeret Panamakanalen, men lagde i stedet til i Hongkong og beslaglagdes af Ministry of War Transport under ledelse af United Baltic Corp. og fortsatte transporter i Østasien.

Sommeren 1941 sendtes skibet med kaptajn Harry Herman Larsen fra Bogø til det Levantiske Hav og indgik i regelmæssige konvojer mellem Alexandria i Egypten og Tobruk i det østlige Libyen med forsyninger til den britiske ørkenhær.

Fra 31. januar til 20. februar 1942 befandt skibet sig i Alexandria og lastede benzin i dunke, hvorefter det i konvoj AT 29/M afgik mod Tobruk, men med ud for Sollum-bugten i det vestligste Egypten 140 km øst for destinationen blev konvojen den 22. februar kl. 9.30 angrebet af tyske flyvemaskiner. Bintang ramtes af 3 bomber, gik i eksplosionsagtig brand og sank.

Nogen besætningsmedlemmer reddede livet ved at gå i en redningsbåd eller springe overbord og 28 mere eller mindre sårede samledes senere op af en korvet fra konvojeskorten og bragtes på hospital. Der omkom 19, heriblandt 4 danskere: kaptajnen, styrmanden og 2 maskinmestre.