Bieszczady 2000 Østlige Nordsø

Spring til navigation Spring til søgning

10. sep. 2000 Bieszczady[redigér | rediger kildetekst]

Motoryawlen Bieszczady, der fungerede som skoleskib for den polske spejderbevægelse med hjemsted i Gdynia, afsejlede 5. september 2000 fra Cuxhaven med 8 mand nypåmønstret besætning til Helgoland og 7. september videre til Büsum og derfra videre 8. september kl. 16 for at gå rundt om Jylland med mål Świnoujście. Men på en position 45 km vest for Thyborøn blev sejlskibet natten til søndag den 10. september 2000 kl. 5.25 sejlet i sænk af gastankskibet MV Lady Elena, der var på vej fra Porvoo i Finland til Rotterdam i ballast. Ved kollisionen blev sejlskibets agterende knust og det hurtigt sank til bunds.

Kun den 19-årige Małgorzata Kądzielewska overlevede, som følge af hun ved kollisionen kastedes overbord. Inden redningsaktionen samme aften afblæstes uden håb om flere overlevende, fandt man 2 omkomne. Nogle dage senere lokaliseredes vraget af minerydningsfartøjet P556 Sværdfisken og hjælpefartøjet MSF-2 fra Korsør, hvorefter dykkere opsamlede yderligere 3 omkomne.

En polsk marinedomstol afgjorde i 2001 og i 2006, at begge skibe havde del i skylden og at tankskibets redningsindsats havde været for ringe.

Nyere avis