Batavia/Sainte Madeleine 9. nov. 1942 Marokko

Spring til navigation Spring til søgning
Batavia / Sainte Madeleine på commons

Batavia 9. dec. 1923 Bøvling Klit[redigér | rediger kildetekst]

Det norske motorskib Batavia med kaptajn Th. Bakke var på vej fra Rotterdam til hjemstedet Christiania lastet med stykgods, da det natten til 9. december 1923 strandede på Bøvling Klit ca. 3 km nord for Thorsminde, hvor det stod på inderste revle ca. 100 meter fra land.

Redningsmandskabet fra Thorsminde tilkaldtes og ankom kl. 3.30 med raketapparatet, som hurtig opnåede forbindelse og kl. 4.30 påbegyndtes indhalingen af 19 personer, hvoraf den ene var passager.

De store mængder stykgods, der som fortalt bestod af 'alt lige fra skrivemaskiner til jernbaneskinner og vognaksler til jernbanevogne', men også kolonial- manufaktur- og isenkram, blev bjærget ved hjælp af skibets egen kran, mens besætningen blev ombord og varede en hel måned.

I januar 1924 blev skibet trukket fri af Svitzer og bugseret til Thyborøn. De udkastede jernbaneskinner og vognaksler blev først bjærget flere år senere.

Sainte Madeleine 9. nov. 1942 Sebou i Marokko[redigér | rediger kildetekst]

Efter besættelsen af Norge i 1940 indgik skibet Nortraship-udeflåden, men rekvisitioneredes af Vichy-regeringen som Sainte Madeleine, der sammen med en del andre skibe fra 1941 lå inaktiv i havnen i Lyautey (Kénitra) ved Marokkos største flod Sebou med forbindelse til Fez.

Skibet sænkedes 9. november 1942 af franskmændene under slaget ved Lyautey.

Kaptajn Trygve Nielsens forsøg på at få skibet hævet opgaves 28. maj 1943.