Asnæs 3. marts 1918 Meðallandsbugur

Spring til navigation Spring til søgning

3. marts 1918 Asnæs[redigér | rediger kildetekst]

Bramsejlsskonnerten H.C. Jensen tilhørte et partrederiThurø.

Kort efter at være solgt til dampskibsselskabet Oregon (brødrene Bartholdy) og omdøbt Asnæs, afsejlede skibet 26. december 1917 fra Oslo lastet med 276 ton træmasse bestemt for Barcelona, hvor der i Nordatlanten pga. ubådsfaren sejledes nord om Færøerne.

Efter at have lagt underdrejet for orkanagtige snestorme syd for Island i 16 dage og fået adskillige havarier på skrog og rig, samt blevet læk, besluttedes at søge ind til Reykjavik som nødhavn. Den 2. marts ved middag pejledes en pynt i nordnordvest, som antoges for Reykjanes, men vinden slog om i forskellige retninger og næste nat ved 4-tiden var der regn og tiltagende kuling fra sydvest.

Kl. 4.30 hørtes brænding forude og under forsøget på at halse, huggede skibet voldsomt flere gange og blev stående. Da redningsbåden blev knust under forsøget på at sætte den i vandet, sprang den 7 mand besætning ved 10-tiden overbord for at redde sig ved svømning, hvilket lykkedes for 5, heriblandt skipper C.F. Jensen, mens styrmanden og en matros druknede.

Det viste sig at skibet var strandet i Meðallandsbugur/Mellandsbugten i Sydisland og det blev af søen slået helt til vrag.

Der var afholdtes søforhør 16. marts på Island og 3. april i København.