Amager 1936 Kuriske Landtange

Spring til navigation Spring til søgning

17. dec. 1936 Amager[redigér | rediger kildetekst]

Den tyske motorskonnert Hans solgtes 1924 til Dragør og omdøbtes Amager.

Skibet var lastet med jern på vej fra Skælskør til Gdynia/Gotenhafen og stod 7. december 1936 ud fra Grønsund, men det blev tåget og kompasset viste sig upålideligt. Skrueakslen begyndte at rive, så motoren måtte ind imellem standses og både motor- og håndpumpe anvendtes for at holde skibet læns.

Natten til 11. december hørtes tågesignalet fra Rozewie/Rixhöft i Bagpommern og motoren gik i stå fordi brændselsolien var opbrugt.

Der fortsattes for sejl alene i kuling fra sydøst og senere sydsydvest, så skibet 15. december lå underdrejet i østsiden af Gdańskbugten, hvor der dagen efter hejstes nødflag, fordi nogle af sejlene blæste i stykker og provianten var ved at slippe op.

Der ankom 2 fiskekuttere, som begyndte bugsering til Pionerskij/Neukuhren, som begge opgav dels pga. manglendes brændselsolie og blæst.

Fra middagstid den 17. december sattes kurs mod Klaipėda/Memel i Tåge, men ved 18-tiden grundstødtes ved Nida/Nidden på den kuriske landtange i Litauen, hvor besætningen ved 19.30-tiden bjærgedes af redningsbåden fra land.

Skibet blev senere vrag.