Alvilda 1897 Vagrien

Spring til navigation Spring til søgning

Helene 30. april 1882 Århus Bugt ud for Mols[redigér | rediger kildetekst]

Den sydslesvigske galease Helene var på vej fra Stettin lastet med 8 ton majs bestemt for de Danske Spritfabrikker i Århus, da den i storm 30. april mellem kl. 16-17 kom i problemer i Århus Bugt og sank på ca. 12 meter vand ud for Skødshoved på det vestligste Mols.

Ombord var den 'jysktyske' skipper Christensen, der stammende fra Ålborg-egnen, hans hustru og 22-årige søn og en matros.

Da skibet pludselig sank nåede moderen ikke engang ud af kahytten, hvorimod de øvrige 3 kom i båden, der kæntrede og alle 3 kom op på kølen og druknede, bortset fra sønnen, der svømmede til skibet og holdt sig fast i rigningen i 6 timer indtil han kl. 23 reddedes af en båd fra Mols.

Der kritiseredes bagefter, at forliset var blevet observeret i kikkert fra lodshuset på kysten vestfor, men der forsømtes at sende hjælp derfra.

Der afholdtes auktion i Århus 26. maj over havareret ladning og 2. juni over skroget og inventar, som solgtes til Kolding.

Alvilda 2. okt. 1897 Schönberg i Vagrien[redigér | rediger kildetekst]

I 1894 solgtes skibet til P.P. Juncker i Dragør, der omdøbte det Alvilda og selv var skipper.

Skibet afsejlede 27. september 1897 fra Landskrona lastet med 34.000 mursten bestemt til Kiel, men under krydsning for fulde sejl i Kiel Bugt med fyrskib og Bülk fyr i sigte strandede det 2. oktober kl. 2. på Vagriens kyst ud for Schönberg.

Den 3 mand besætning bjærgede sig næste dag i land i egen båd.

Dampskibet Holtmann fra Kiel tilkaldtes, men skibet sank i svær søgang og brænding og blev vrag. Ladningen blev solgt og forsøgtes opfisket med pramme.