Albertha Römelingh 1890 Koresand

Spring til navigation Spring til søgning

4. okt. 1890 Albertha Römelingh[redigér | rediger kildetekst]

Groninger-galioten eller skonnertkuffen Albertha Römelingh/Romeling med skipper Jan Mulder var på vej fra Klaipėda/Memel i Litauen til Middelburg i Zeeland (eller Middlesbrough i England) lastet med ca. 7.000 brædder, da det i ruskvejr natten til den 4. oktober 1890 strandede på Knuderne vest for Koresand.

Der var ved højvande midt om natten ikke posteret nogen strandvagt på Mandø eller Rømø, som kunne have set nødblus, men det strandede skibs 5 mand besætning havde tilsyneladende nydt et sidste måltid og var kl. 5 gået i 2 både, som de straks efter kæntrede med i brændingen.

Toldkrydseren fra Mandø, som om natten havde lagt for anker i læ af Rømø opdagede strandingen kl. 7 og kom ligesom redningsbåden fra Juvre med 9 mand til strandingsstedet ved 9-tiden.

Toldkrydserens folk fandt 3 af mandskabet liggende på Koresand endnu varme, men uden liv, og et fjerde lig fandtes på Homandens (?) jord. Skipperens lig var blandt de fundne.

Juvres redningsbåd nåede frem 10 minutter senere og undersøgte først det strandede skib, som kun havde lidt skade på agterpartiet. Begge sidelanterner og lampen i kahytten var tændt og kaffekanden på komfuret var endnu varm.

Efter de omkomne 10. oktober var begravet på Mandø kirkegård fandtes 14. oktober i Mandø Gyde endnu et lig, som måtte være styrmanden G. van Dyk, fordi der i en lomme lå en nøgle, som passde til et skrin, hvorpå låget hans navn stod skrevet

Af ladningen bjærgedes ca. 2.000 brædder nogle uger senere, vistnok til Mandø, og en stor del drev ind til Rømø, hvor det solgtes billigt på strandauktion i Juvre.

Mandø kirkebog & avisartikler