AW Meteor 505 19. april 1956 Brande

Spring til navigation Spring til søgning

19. april 1956 Brande[redigér | rediger kildetekst]

En Armstrong Whitworth Meteor natjager fra eskadrille 723 i Ålborg lettede 19. april 1956 kl. 19.50 med den 23-årige flyverløjtnant Erik Jessen fra Brande og den 25-årige navigatør Bent Asger Nielsen fra Høng i Vestsjælland på en øvelsesflyvning med Karup og Brande som yderpunkter, hvor der sidstnævnte sted var fuld gang i fodboldtræningen på stadion.

Ligesom for at hilse på kammeraterne i pilotens hjemby fløj flyet 2 gange hen over stadion, men var 2. gang tydeligvis i problemer og styrtede ca. kl. 20.20 ned i en lerbanke 300 meter fra stadion kun 50 meter fra den stråtækte gård Petersborg (Den Gyldne Middelvej 12), hvor gårdejer Peder Langkjær og hustru sad ved aftenskaffen.

Flyet borede sig dybt ned i jorden og eksploderede, så stedet på afstand lignede en rygende vulkan. Branden var først under kontrol ved 22.30-tiden.

En af de første på ulykkesstedet var lokalredaktør Th. Jessen på Vejle Amts Folkeblad, som dækkede ulykken, men ud på aftenen fik det tragiske budskab, at piloten var hans egen søn.

Plexiglaslåget fra flyets cockpit lå på modsat side af gården, men de 2 ombordværende flyvere var ikke at finde.

Hele den efterfølgende dag arbejdede Falck-folk fra Brande og soldater fra Karup med at samle vragdele og frigrave flyvraget. I 7 meters dybde fandtes kl. 23 liget af piloten, der identificeredes på sin forlovelsesring og ved 3-tiden nåede man frem til liget af navigatøren.

Brande kirkebog & avisartikler