Þormóður 17. feb. 1943 Garðskagi

Spring til navigation Spring til søgning

17. feb. 1943 Þormóður[redigér | rediger kildetekst]

Den islandske fiskekutter EA.625 Þormóður fungerede som kystfragt- og passagerskib for et islandsk statsrederi og var på vej fra Húnaflói lastet med over 30 ton kød bestemt for Reykjavik, da det undervejs lagde til ved hjemstedet Bíldudalur og det nærved liggende Patreksfjörður i Vestfirðir, for at optage 24 passagerer udover den 7 mand besætning.

Der afsejledes 16. februar 1943 ved middagstid fra sidstnævnte sted og efter uvejr den følgende nat afsendte rederiet telegram med forespørgsel hvornår skibet forventedes at være fremme. Først ved 19-tiden svarede kaptajnen, at skibet var nået til Faxaflói og passagerer meddelte slægtninge at alt var godt.

Kl. 22.35 sendte kaptajnen imidlertid SOS, at der havde været en stor lækage på skibet, der var langt væk fra Stafnes på vestsiden af Reykjanes. Eneste håb var hurtig hjælp.

Eftersøgning kunne først iværksættes næste morgen af amerikanske og islandske fly, samt redningsfartøjet Sæbjörg og 4 trawlere, deriblandt Gyllir, som i Faxaflói 7 sømil øst for Garðskagi på nordvestspidsen af Reykjanes fandt vragrester og liget af skipperens svigermor Jakobina Pálsdóttir, der overgaves til Sæbjörg.

Sydvest fra Garðskagi drev også en del vraggods i land og man gættede på skibet var stødt på skæret Flös ved Garðskagi.

Senere skylledes 8 andre lig i land og der var ingen overlevende. Hele 22 af de omkomne var fra Bíldudalur, deraf 9 kvinder og et barn og fra Patreksfjörður omkom præsten.

Skibet ejedes af altingsmedlem Gísli Jónsson og var chartret af et statsligt selskab til passager- og godstransport, hvorfor forliset gav anledning til en del debat om sikkerhed til søs.