Prinds Christian Frederik 23. marts 1808 Sjællands Odde

Version fra 24. okt. 2024, 23:55 af HP (diskussion | bidrag) HP (diskussion | bidrag) (Text replacement - "{{gps|" to "{{g|")
Spring til navigation Spring til søgning

23. marts 1808 Prinds Christian Frederik[redigér | rediger kildetekst]

Efter bortførelsen af den danske flåde i oktober 1807 var det eneste tilbageværende linjeskib Prinds Christian Frederik, som med kaptajn Carl W. Jessen 4. marts 1808 afsejlede fra Fredriksvern ved Larvik gennem Kattegat til Kronborg, hvor omkring 200 mand afmønstrede angrebet af smitsom tyfus og andre kom til.

Den 21. marts afsejlede skibet nord om Sjælland mod Storebælt, hvor spanske hjælpetropper under ledelse af grev Bernadotte på vej over bæltet forstyrredes af den britiske 32-kanoner fregat Quebec og 16-kanoner slup Lynx, som natten til den 22. marts ankrede tæt ved det danske linjeskib nord for Røsnæs og næste morgen opdagede det.

Skibene fulgtes nordover, hvor det var det danske skibs plan at fortrække hjem til Kronborg, men ved middagstid fik briterne forstærkning i form af 14-kanoner sluppen Falcon og hen på eftermiddagen dukkede også de 2 linjeskibe Stately og Nassau op nordfra, efter de var brudt ud af isen ved Gøteborg.

Med de mindre skibe i sikker afstand startede slaget mellem linjeskibene nord for Sjællands Odde hen under aften.

Mindesøjle på Odden Kirkegård
Tavle på mindesøjlen
Gravsten opstillet 1883

Under en af de første skudvekslinger ramtes Peter Willemoes, kendt som søhelt i 1801, i hovedet af en kanonkugle og omkom. Da det stod klart, at der ingen udvej var for danskerne, sejledes skibet på grund 300 meter øst for landingspladsen og den nuværende havneby på nordsiden af Odden. En sidste bredside fra fjenden dræbte mange danskere, inden Dannebrog efter 3 timers kamp blev strøget.

Efter skibet næste dag var ryddet for faldne og sårede, blev det næste aften stukket i brand og ved 22-tiden sprang det i luften, da ilden nåede krudtlageret.

I en fællesgrav på Odden Kirkegård begravedes ligene af mindst 32 fundne omkomne. Det danske tabstal skal have været 64 omkomne og 126 sårede, på mindetavlen står dog 69 faldne menig mand, foruden navne på 3 officerer og 4 andre, samt at 132 såredes.

Omkring 370 overlevende krigsfanger førtes til England. Kaptajn Jessen blev senere guvernør for Sankt Thomas i Dansk Vestindien.