Dünaborg 1897 Henne

Version fra 24. okt. 2024, 23:08 af HP (diskussion | bidrag) HP (diskussion | bidrag) (Text replacement - "{{gps|" to "{{g|")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

9. sep. 1897 Dünaborg[redigér | rediger kildetekst]

Den norske skonnertbrig Dünaborg/Dünaburg (det tyske navn for Letlands næststørste by Daugavpils) var på vej fra hjembyen Tvedestrand til Terneuzen-kanalen lastet med planker og befandt sig 7. september 1897 i Nordsøen, da det sprang læk og efter 36 timers pumpning havde fået 2 meter vand i lastrummet.

Der styredes derfor i høj sø mod land og skibet landsattes 9. september kl. 9 på Henne strand på ydersiden af mellemste revle 300 meter fra land ¾ mil nordvest for redningsstationen, hvor man allerede var igang med at samle mandskabet.

Da skibsbåden sattes i vandet faldt skipper W. Juul Jacobsen i og 3 andre sprang straks i båden og fik ham reddet. Uden årer drev de i stormen af nordvest mod land og reddede sig selv. De 3 øvrige forsøgte lidt senere at komme i land på en pram, men den kæntrede og den 21-årige kok Otto Thorin Branne druknede.

De 2 tilbageværende klamrede sig til den sunkne pram og drev sydpå langs kysten, hvor de ved forenet hjælp af skibsmandskabet og redningsmandskaberne fra Nymindegab og Henneby, som hånd i hånd dannede en kæde ud i brændingen, meget forkomne blev trukket ind.

Redningsmandskabet fra Nymindegab var både før og efter de var i Henne, ude at kigge efter det døde skib Vilhelmine Sophie ved Haurvig. Begge skibe var forladte og sønderslogedes.

Skipperen forblev indkvarteret hos strandfoged Thomas Jensen i Henneby indtil den 11. oktober afholdte strandauktion over 650 tylter planker hovedsagelig af fyr, inventar og det i søen henstående skibsvrag.