Ormen Friske 1950 Helgoland

Version fra 27. jul. 2020, 19:03 af Ribewiki>HPK Ribewiki>HPK
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

22. juni 1950 Ormen Friske[redigér | rediger kildetekst]

Ormen Friske var en rekonstruktion af vikingeskibet Gokstadskibet bygget 1946-49 af Svenska Frisksportförbundet ved den i efteråret 1950 åbnede Stensunds folkhögskola beliggende syd for Södertälje.

Skibet skulle under ledelse af skipper Börje Persson og ekspeditionsleder Sten Schröder deltage i en søfartsmesse i Rotterdam og afsejlede 4. juni 1950 fra den historiske vikingeboplads BirkaBjörkö ved Mälaren, men fik under hårdt vejr i Hanøbugten skader på ror mm. der repareredes i Ystad. Svea-skibet Skaraborg bugserede det gennem Kielerkanalen, hvor det 21. juni tidligt om morgenen nåede Brunsbüttel og i Elbmundingen kl. 11 sattes fri ved Elbe 1-fyrskibet.

Den 21. juni kl. 21 sås skibet 12 sømil vest for Helgoland på vestlig kurs, men da det blæste op, vendte det om natten om, for ligesom en del tyske hummerfiskere at søge ly ved Helgoland. Øen var da forladt og benyttedes af allierede fly som bombemål, hvilket netop skete 22. juni fra kl. 13. Da var mange af fiskerne nået ind i Helgolands havn og i færd med at gå i beskyttelse i bunkerne, men et par af fiskerne var oppe at kigge og observerede vikingeskibet på vej ind i havneindløbet.

Vikingeskibet menes imidlertid i ubemærkethed at være grundstødt på undervandsklipperne Danskermands Hörn i havneindløbet, mens bomberne faldt over øen, og vraget derefter drevet nordøstover.

En fisker fandt 25. juni vraget af vikingeskibets agterste 9 meter på en position 45 km nordøst for Helgoland og slæbte det til sin hjemø Pelworn, hvor han næste morgen slog alarm. Forskibet på 13 meter inddrev ved den nærved liggende ø Sønderog og undersøgtes i Hørnum på Sild. Man fandt en svaghed i konstruktionen, hvor masten var fastgjort til kølsvinet.

Blandt ligene af de 15 omkomne svenskere fandtes 31. august et ved Houvig.

Pelworn var vragresten i mange år turistattraktion og der rejstes en mindesten. Et par flaskeposter fra skibets undergang er aldrig blevet verificeret.

Nysogn kirkebog