Engelen 1518 Pasaia i Baskerlandet

Spring til navigation Spring til søgning
Engelen på nyere tegning

4. maj 1518 Engelen[redigér | rediger kildetekst]

Engelen var det første orlogsskib eller såkaldte hovedskib, som Kong Hans fra 1508 lod bygge ved EngelsborgSlotø i Nakskov Fjord, hvorefter det sommeren 1510 færdigudrustedes på Sønderbro i Sønderborg.

Fordi kongen havde tilladt nederlænderne frihandel i Østersøen kom Danmark i krig med lybækkerne, der 1510 tvang svenskerne over på deres side. Engelen blev i maj 1511 Jens H. Ulfstands flagskib med chef Søren Norby under eskorte af en nederlandsk handelskonvoj fra Øresund til Prøjsen og Livland, hvorefter den danske flåde returnerede til København.

Da det viste sig, at lybækkerne havde ankret ud for Sandvig jagedes de af den danske flåde under ledelse af Engelen 9. august bort under slaget ved Bornholm.

Da det forlød, at den nederlandske konvoj var blevet overfaldet af lybækkerne ud for Hela-halvøen, kom den danske flåde 14. august atter i kamp ud for Rozewie/Rixhöft, hvor Engelens ror blev afskudt og storsejlet faldt, så danskerne strøg og lybækkerne slap bort med deres krigsbytte af 60 hollandske skibe.

I 1512 sluttedes fred med lybækkerne og våbenhvile med svenskerne og i 1513 efterfulgtes Kong Hans af sønnen Christian 2., der i maj 1514 sendte Engelen med Søren Norby til VeereWalcheren i Zeeland.

Ved denne lejlighed eller senere udlåntes den til barnekongen Karl 1. af Østrig-Nederlandene, storebror til Elisabeth, der som 14-årig i 1515 giftedes med Christian 2. Karl blev 1519 kronet som kejser Karl 5. i det tysk-romerske rige.

I forbindelse med Karl 1.'s overtagelse af den nordspanske arvelande Castilien og Aragonien sejlede skibet 1517 fra Vlissingen til Asturien og i vinterhi i Baskerlandet, hvor det 4. maj 1518 blev ødelagt ved en brand i havnen i Pasaia 10 km vest for den nuværende franske grænse. Branden var muligvis påsat af oppositionen i regionen.

En velbevaret broncekanon fra skibet blev i 1937 bjærget og er bevaret på San Telmo Museoa i San Sebastián. Ifølge inskriptionen er den støbt 1609 af Hans Vastenone i Oldenborg kaldtes Rosita.

Bog

Tidsskrift

Nyere avis