Unge Christian 1801 Tripolitanien

Version fra 29. okt. 2024, 11:13 af HP (diskussion | bidrag) HP (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

21. dec. 1801 Unge Christian[redigér | rediger kildetekst]

Den norske koffardiskib (formentlig en brig) Den Unge Christian tilhørte agent Christian Anker Schioldborg i Frederiksstad og var med skipper Johan Mikael Knudsen sejlet fra Alicante via Cagliari og Tunis til Tripoli, hvor det ankom 19. december 1801 om morgenen.

På grund af sydvestlig brise og stærk østgående strøm kunne skibet ikke komme i havn, men den 20. december kom 2 både ud fra land og hentede den ombordværende spanske konsul Chevalier de Souza og hans familie, men efterlod hans flyttegods og 9 andre passagerer, heraf 5 kvinder, der blev ombord.

Om aftenen blæste det op fra vest med lyn og torden, så skibet søgte nordover væk fra land. Stormen drejede om natten om i nordnordvest og ødelagde fokken. Ved middagstid løjede det lidt af og man så land, men kunne ikke genkende det.

Da man kl. 14 var kommet ind på lavere vand kastedes 2 ankre på sandbunden, men da de ikke kunne holde kappedes begge master og det 3. anker kastedes ud kl. 15.30.

Skibet drev kl. 17 ind i brændingen og kl. 18 begyndte de første af folkene at gå i land fra mesanmasten. Ifølge skipperens senere beretning var alle kl. 18.30 i land på nær en enkelt passager, der druknede i i brændingen, hvorefter de frysende overlevende før midnat fandt hus.

Den 22. december ved morgengry, om efter middagen og næste morgen var man tilbage ved vraget og blev hver gang jaget væk af mauriske vragplyndrere.

Det viste sig, at skibet var forlist 20 mil øst for Tripoli (vistnok mellem Al-Khums og Misratah) og efter 3 dages ørkenvandring ankom de overlevende 26. december dertil.

Pashaen gav straks ordre til at tage ethvert skridt, for at redde så meget som muligt. Et retsligt efterspil om konsulens flyttegods endte i februar 1802 med at 14 svenske sagkyndige frikendte skipper Knudsen for ansvar, da han ikke kunne have forudset stormens komme.

Ifølge danske aviser overlevede hele besætningen, men enten 2-3 eller 6 af passagererne tilsatte livet.