Royal 1861 Anholt Pakhusbugt
12. feb. 1861 Royal[redigér | rediger kildetekst]
Royal af Rügenwalde |
-1861 |
Skibsvrag |
♥ 11 |
Den bagpommerske bark Royal med skipper M.D. Albrecht var på vej fra Gloucester til Klaipėda/Memel lastet med salt, da den under nordøstlig snestorm natten til 12. februar 1861 indstrandede på Anholt, vistnok i den vestlige del af Pakhusbugten, selvom der et sted står på Anholt Rev.
Skibet lå kæntret 200-250 meter fra land og opdagedes kl. 7.30 og kl. 8.15 stod 12 bjærgere og øvrigheden klar og en fiskerbåd udsattes med frivillige, men båden sloges på tværs i søerne, så forsøget måtte opgives og snestormen tiltog.
Næste morgen sås mod forventning endnu 11 overlevende fastklamrede til den udvendige side af af vraget. Et nyt redningsforsøg med 8 mand måtte efter 2 timer også opgives.
Kl. 14 kom solen lidt frem og ebben begyndte, så 7 frivillige gik atter i fiskerbåden og det lykkedes dem da efter 32 timers pinsler at bjærge hele den 11 mand besætning.
De enten gik ellers kørtes ind til byen, hvor de i præste- og fogedgården toges godt imod.
På øen beklagede man sig meget over manglen på redningsmidler, der kunne have gjort redningen meget nemmere.
Skibets ladning gik tabt og inventaret til dels også.
Årsagen til forvirringen om forlisstedet kan være at der 16. februar inddrev 2 navnebrædter mærket Peter Johansen af Karrebæksminde og andre vragdele, som syntes at være fra en skonnert, der formentlig under samme storm var totalforlist på et af øens rev.
- Igaar ankom hertil Besætningen af Barkskibet „Royal“, Kapt. Albrecht, af Rügenwalde, som paa Reisen fra Glouchester til Memel med Salt den 11te ds. var forliist paa Anholt Rev - Berlingske Tidende 1. marts 1861
- Den 12te ds., i en frygtelig Sneestorm, er Barkskibet Royal, hjemmehørende i Rügenwalde, indstrandet i den saakaldte Pakhusbugt - Dagbladet 2. marts 1861