Troheten 1872 Bøtø
13. nov. 1872 Troheten[redigér | rediger kildetekst]
Troheten af Ljugarn |
Skärsviken, Härnösand |
1869-1872 (3) |
14 kommercelæst |
❤ |
Den gotlandske skonnert Troheten med skipper Jacob Niclas Jacobsson var på vej fra hjemstedet Ljugarn til Lybæk lastet med kalk, egestaver, brædder og brænde, da skibsdrengen under stormen 13. november 1872 af en styrtsø sloges udenbords, men førtes tilbage tværs over skibet, hvor skipperen nappede ham i farten og bandt ham forsvarligt fast.
Skibet var umuligt at styre og drev ind over klitterne ved Bøtø på Østfalster, hvor der kastedes anker ud for Bøtøgård, som skipperen først troede var en skude med kappede master.
For at hindre kalkladningen ved vandpåvirkning at selvantænde kappedes masterne, så skibet kom på ret køl, hvorefter ladningen kunne bjærges gennem et hul hugget i siden. Kalken viste sig at læske udmærket og benyttedes til at genopbygge Gedesby med.
Der afholdtes 28. november strandauktion syd for Bøtø Fanggård over bjærget rigning og inventar, samt over selve skibsskroget med indehavende restladning.
Det findes et billede af skibet under losning.
Bog
- Stormfloden paa Lolland-Falster 1872, af Knud Hansen (1922)
- Det paa Gjedsers østre Kyst strandede Skib er „Troheten“ af Ljugarn paa Gothland, ført af Kapit Jacobson, kommende fra Hjemstedet og bestemt til Lübeck med Kalk, Egestaver, Bræder og Brænde - Lolland-Falsters Stiftstidende 22. nov. 1872
- Strandings-Auktion - Lolland-Falsters Stiftstidende 23. nov. 1872