Helene 1905 Nyborg Fjord: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
mNo edit summary
mNo edit summary
 
Linje 18: Linje 18:
| liv=1 | død=1
| liv=1 | død=1
}}
}}
[[Svendborg]]-[[skonnerten]] Helene afsejlede 6. november 1905 om aftenen fra [[Nyborg]] lastet med 40 ton bomuldsfrøkager bestemt for [[Nakskov]] og lå ved 23-tiden for anker i [[Nyborg Fjord]], da [[DSB]]'s [[hjuldamper]] jernbanefærge Store-Bælt passerede for indadgående.
[[Svendborg]]-[[skonnerten]] Helene afsejlede 6. november 1905 om aftenen fra [[Nyborg]] lastet med 40 ton bomuldsfrøkager bestemt for [[Nakskov]] og lå ved 23-tiden for anker i [[Nyborg Fjord]], da [[DSB]]'s [[hjuldamper]]-[[jernbanefærge]] Store-Bælt på [[Storebæltsoverfarten]] passerede for indadgående.


Ombord på skonnerten besluttede skipper Rasmus N. Jensen og hans søn at afsejle trods svag vind og sønnen overtog styringen, mens faderen gik i kahytten.
Ombord på skonnerten besluttede skipper Rasmus N. Jensen og hans søn at afsejle trods svag vind og sønnen overtog styringen, mens faderen gik i kahytten.

Nuværende version fra 20. dec. 2024, 02:29

7. nov. 1905 Helene[redigér | rediger kildetekst]

Svendborg-skonnerten Helene afsejlede 6. november 1905 om aftenen fra Nyborg lastet med 40 ton bomuldsfrøkager bestemt for Nakskov og lå ved 23-tiden for anker i Nyborg Fjord, da DSB's hjuldamper-jernbanefærge Store-Bælt på Storebæltsoverfarten passerede for indadgående.

Ombord på skonnerten besluttede skipper Rasmus N. Jensen og hans søn at afsejle trods svag vind og sønnen overtog styringen, mens faderen gik i kahytten. For at komme ud af fjorden var det nødvendigt at sejle i fyrlinjen ud for Slipshavn.

Ved 1-tiden observerede sønnen godt, at færgen lettede fra Nyborg og nærmede sig bagfra faretruende, mens den gav et trut som tegn på at have set skonnerten. Det var for sent til at han selv kunne vige til en af siderne, så han advarede faderen og gik forskibs lige inden færgen ramte og skonnerten sank straks efter.

Sønnen opdagede faderen ligge livløs i vandet og reddede han hen til skibets mast, der ragede oven vande og de blev efter nogen tid bjærget af en båd fra færgen. På vej til Korsør konstateredes, at den knap 67-årige skipper var død, formentlig ved et slag han fik i maven ved kollisionen.

Sønnen idømtes skylden ved ikke at vise agterlys eller blus da færgen nærmede sig bagfra. Skibet ejedes af hans bror, der da lå syg hjemme i Svendborg.

Svendborg kirkebog & avisartikler