Ane Margrethe Kirstine 1861 Labradorhavet ved Nunarsuit: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
mNo edit summary
mNo edit summary
Linje 4: Linje 4:
| hjem=[[Assens]]
| hjem=[[Assens]]
| jma=kgh.html#anem
| jma=kgh.html#anem
| liv=
| grønl=SkibeiGroenlandsfarten.pdf
| liv=6
}}
}}
[[Skonnert]]en Ane Margrethe Kirstine med kaptajn Nicolai Schmidt afsejlede 24. april 1861 fra [[Antwerpen]] chartret af [[Grønlandske Handel]] for at hente [[kryolit]] i Grønland, men måtte i flere dage krydse mellem masser af drivis og stødte under stiv nordlig kuling 22. maj 1861 kl. 16.45 ud for [[Nunarsuit]] i [[Sydgrønland]] på en ismasse, som næppe var synlig over vandet.
[[Skonnert]]en Ane Margrethe Kirstine med skipper Nicolai Schmidt afsejlede 24. april 1861 fra [[Antwerpen]] chartret af [[Grønlandske Handel]] for at hente [[kryolit]] i Grønland, men måtte i flere dage krydse mellem masser af drivis og stødte under stiv nordlig kuling 22. maj 1861 kl. 16.45 ud for [[Nunarsuit]] i [[Sydgrønland]] på en ismasse, som næppe var synlig over vandet.


5 minutter senere trængte vandet hårdt ind i skibet, så mandskabet blev nød til at gå i bådene.
5 minutter senere trængte vandet hårdt ind i skibet, så den 6 mand besætning blev nød til at gå i bådene.
De bjærgede kun lidt brød, vand, et kompas og et kort inden skibet sank kl. 21.
De bjærgede kun lidt brød, vand, et kompas og et kort inden skibet sank kl. 21.



Versionen fra 6. sep. 2022, 05:19

22. maj 1861 Ane Margrethe Kirstine[redigér | rediger kildetekst]

Skonnerten Ane Margrethe Kirstine med skipper Nicolai Schmidt afsejlede 24. april 1861 fra Antwerpen chartret af Grønlandske Handel for at hente kryolit i Grønland, men måtte i flere dage krydse mellem masser af drivis og stødte under stiv nordlig kuling 22. maj 1861 kl. 16.45 ud for Nunarsuit i Sydgrønland på en ismasse, som næppe var synlig over vandet.

5 minutter senere trængte vandet hårdt ind i skibet, så den 6 mand besætning blev nød til at gå i bådene. De bjærgede kun lidt brød, vand, et kompas og et kort inden skibet sank kl. 21.

I et døgn krydsede bådene mellem drivisen og haledes derpå op på en ismasse, hvor en kvalfuld nat måtte udstås, men næste eftermiddag tog stormen noget af og bådene sattes atter i vandet.

Kl. 17 fik de en sejler i sigte og kl. 20 optoges de af hvalfanger-briggen Anna af Hull, som styrede mod Grønland for at reparere vistnok i Nuuk/Godthåb, hvor mandskabet landsattes 3. juni for at afvente først mulige skibslejlighed hjem.