Niord 1898 Seaham: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
(Oprettede siden med "=== 31. dec. 1898 Niord === {{sk | k=NPMW | navn=Niord | hjem=Randers | værft=Gourlay, Dundee | år=1866 | sbib=[https://sbib.dk/files/bibliotek/statistik/1899.pdf...")
 
mNo edit summary
Linje 15: Linje 15:
[[Dampskibet]] Niord benyttedes især til kvægtransport fra hjemstedet Randers til København.
[[Dampskibet]] Niord benyttedes især til kvægtransport fra hjemstedet Randers til København.


Med kaptajn F. Rasmussen afsejlede skibet 28. december 1898 fra Randers via Frederikshavn lastet med 200 ton [[stykgods]] bestemt for Newcastle, men 31. december kl. 22.15 på 2. styrmandens vagt dukkede pludselig en tågebanke og en hvid lysning op forude og næppe et minut efter stødte skibet på klipper i brændingen.
Med kaptajn F. Rasmussen afsejlede skibet 28. december 1898 fra Randers via Frederikshavn lastet med 200 ton [[stykgods]], deriblandt 2504 fustager [[smør]], 82 kasser [[æg]], 157 baller [[flæsk]], 4 fustager svineprodukter og 29 kurve [[gær]] mm. bestemt for Newcastle, men nytårsaften 31. december kl. 22.15 på 2. styrmandens vagt dukkede pludselig en tågebanke og en hvid lysning op forude og næppe et minut efter stødte skibet på klipper i brændingen.


Efter 20 minutters bakning viste det sig der var 6 fod vand i lasten og med faldende vande var der ingen håb om at komme af klipperne.
Efter 20 minutters bakning viste det sig der var 6 fod vand i lasten og med faldende vande var der ingen håb om at komme af klipperne.
Nødsignal afgaves og 2 mand sendtes i land en pram.
Nødsignal afgaves og da der begyndte at dukke folk op på kysten sendtes 2 mand i land i en lille pram.


Raketapparatet fra land opnåede kontakt, men linen blev ikke benyttet, for kl. 1 ankom en redningsbåd fra land og optog de resterende 12 af besætningen, som 2 timer senere landsattes 2 sømil mod syd i [[Seaham]], der er et stykke vej syd for [[Sunderland]] og Newcastle.
Raketapparatet fra land opnåede kontakt, men linen blev ikke benyttet, for kl. 1 ankom redningsbåden fra [[Seaham]] et par sømil syd for og optog de resterende 12 af besætningen, som et par timer senere landsattes i [[Seaham]], der er et stykke vej syd for [[Sunderland]] og Newcastle.


Skibet blev hurtigt vrag.
Skibet blev hurtigt vrag og hele ladningen gik tabt.
De 2 [[skibshund]]e fik ikke lov at komme med i redningsbåden og vistnok kun den ene overlevede.
 
Mandskabet afrejste fra Newcastle med kul-fragtskibet Jyden til Hadsund.


{{a|1898-12-31}}
{{a|1898-12-31}}

Versionen fra 16. feb. 2022, 18:36

31. dec. 1898 Niord[redigér | rediger kildetekst]

Dampskibet Niord benyttedes især til kvægtransport fra hjemstedet Randers til København.

Med kaptajn F. Rasmussen afsejlede skibet 28. december 1898 fra Randers via Frederikshavn lastet med 200 ton stykgods, deriblandt 2504 fustager smør, 82 kasser æg, 157 baller flæsk, 4 fustager svineprodukter og 29 kurve gær mm. bestemt for Newcastle, men nytårsaften 31. december kl. 22.15 på 2. styrmandens vagt dukkede pludselig en tågebanke og en hvid lysning op forude og næppe et minut efter stødte skibet på klipper i brændingen.

Efter 20 minutters bakning viste det sig der var 6 fod vand i lasten og med faldende vande var der ingen håb om at komme af klipperne. Nødsignal afgaves og da der begyndte at dukke folk op på kysten sendtes 2 mand i land i en lille pram.

Raketapparatet fra land opnåede kontakt, men linen blev ikke benyttet, for kl. 1 ankom redningsbåden fra Seaham et par sømil syd for og optog de resterende 12 af besætningen, som et par timer senere landsattes i Seaham, der er et stykke vej syd for Sunderland og Newcastle.

Skibet blev hurtigt vrag og hele ladningen gik tabt. De 2 skibshunde fik ikke lov at komme med i redningsbåden og vistnok kun den ene overlevede.

Mandskabet afrejste fra Newcastle med kul-fragtskibet Jyden til Hadsund.