Hendrika Catharina 1845 Blokhus: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
mNo edit summary
mNo edit summary
 
Linje 57: Linje 57:


{{r|tid}}
{{r|tid}}
*  Et redningsforetagende, af Carl Klitgaard, {{tid|vend|1919}}
*  Et redningsforetagende, af Carl Klitgaard, {{tid|vend|1919}} (fejl årgang oplyst)
<noinclude>
<noinclude>
[[Kategori:Kuf]]
[[Kategori:Kuf]]

Nuværende version fra 31. okt. 2024, 16:08

Eensgezindheid 10. maj 1832 Juist[redigér | rediger kildetekst]

Groninger-kuffen Eensgezindheid med skipper Johannes N. van Duinen betalte 26. april 1832 sundtold for 52 læst hørfrø på vej fra Kønigsberg til Amsterdam eller Zaandam, men drev i Tyske Bugt på højde af Ameland østpå og strandede natten til 10. maj 1832 på den østfrisiske ø Juist.

Ladningen var helt våd, men med stor vanskelighed bjærgedes inventaret og senere skibet.

Eensgezindheid dec. 1838 Gironde[redigér | rediger kildetekst]

Med skipper van Santen var skibet på vej fra Antwerpen til Bayonne, da det i Biscayen fik skade på rigning og lækage og i december 1838 anløb Gironde ved Bordeaux, hvorfra det februar 1839 returnerede.

Hendrika Catharina 16. dec. 1845 Blokhus[redigér | rediger kildetekst]

I 1842 solgtes skibet til Grebbes Roelfs Glim, som omdøbte det Hendrika Catharina.

Han var selv skipper og lastede 611 tønder indenlandsk byg i København og 390 tønder byg i Landskrona, som han 6. december 1845 betalte sundtold for på vej til Schiedam.

Den 16. december kl. 8 bemærkedes skibet lige ud for Blokhus, hvor det strandede og kl. 9.30 satte sig fast på inderste banke et par hundrede meter fra kysten.

En båd med 13 bjærgere sejlede ud gennem de høje brodsøer og fik fastgjort en line til skibet, men den brast inden nogen af de skibbrudne nåede i båden. I stedet kastedes en line fra skibet agterud, men båden drev ud i de heftige søer og kæntrede øjeblikkelig, så alle 13 faldt i vandet.

Mens de tilbageværende på stranden forsøgte at sætte en anden båd ud, opdagede de nogen af de forulykkede komme drivende i vandet. Det lykkedes med herredsfoged Ammitzbøl i spidsen at redde 9 mand i land, hvoraf de 3, som havde ligget tværs over en åre, endnu var ved fuld bevidsthed og af de øvrige genoplivedes de 3.

Af det strandede skibsmandskab sprang en matros i vandet med en redningsbøje om halsen og drev med et stykke af rælingen så tæt på land, at han kunne reddes ind af herredsfogeden, som i længere tid havde stået i vand til halsen.

Om eftermiddagen måtte en båd 2 gange opgive at frelse de 3 tilbageblevne og først i 3. forsøg kl. 22 lykkedes det at bjærge dem ind.

Der var ellers ikke siden 1792 sket en lignende ulykke på kysten.

Der afholdtes 8. januar auktion over bjærget kæde, takkelage og en del vrag.

Ifølge scheepsindex.nl lod Grim skibet reparere og omdøbte det Hendrika Margaretha, som på vej fra Sankt Petersborg til Stettin lastet med rug natten til den 12. juli 1847 stødte på et rev i Bottenhavet ved Ljusne (det er en stor omvej), men det kom flot og kunne fortsætte rejsen. Det er dog næppe tale om samme skib.

Tidsskrift