Niels Hertzberg 1882 Løkken: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m (Text replacement - "* [https://www2.statsbiblioteket.dk/" to "* [//www2.statsbiblioteket.dk/")
mNo edit summary
Linje 1: Linje 1:
=== 1875 [[Karlshamn]] ===
=== 1875 [[Karlshamn]] i [[Blekinge]] ===
{{sk
{{sk
| navn=Niels Hertzberg
| navn=Niels Hertzberg
Linje 47: Linje 47:
[[kategori:Skibsværft i Norge]]
[[kategori:Skibsværft i Norge]]
[[kategori:Skib fra Vestlandet i Norge]]
[[kategori:Skib fra Vestlandet i Norge]]
[[kategori:Blekinge]]
[[kategori:Blekinge|1875]]
[[kategori:Overisning]]
[[kategori:Overisning|1875]]


[[kategori:Skib fra Blekinge i Sverige]]
[[kategori:Skib fra Blekinge i Sverige]]

Versionen fra 22. jan. 2024, 01:21

1875 Karlshamn i Blekinge[redigér | rediger kildetekst]

En norsk skonnertbrig, som må være blevet opkaldt efter provst Nils Hertzberg eller dennes søn skolemanden Nils Hertzberg, led under dårligt vejr i vinteren 1875 skade ved overisning og søgte nødhavn i Karlshamn i Blekinge, hvor den solgtes til et lokalt rederi og repareredes.

10.-11. jan. 1882 Løkken[redigér | rediger kildetekst]

Med skipper F.J. Petersson afsejlede skibet 8. januar 1882 fra Hartlepool lastet med kul og lidt støbegods bestemt til hjemstedet Karlshamn, men under sydvestlig storm 10. januar 18-tiden grundstødte det ved Løkken og lagde sig med bredsiden mod land indenfor yderste revle.

For ikke at splittes kappedes formasten og rigningen, men kort efter skylledes kokken overbord uden det var muligt at komme ham til hjælp.

En sø ramte derefter en af ungmændene så voldsomt, at han drev livløs rundt i vandet på dækket og efter nogen tid skylledes bort.

Af de 4 tilbageværende lagde matrosen sig ned i køjen, mens skipperen, styrmanden og en af ungmændene surrede sig fast på dækket.

Ved 1-tiden blev der aktivitet på stranden og en time senere kom Løkkens redningsbåd ud og reddede de 3 på dækket, mens man forgæves kaldte på matrosen.

En uforfærdet sømand fra Løkken vovede sig atter ud for at søge efter matrosen, men han var ikke at finde og omtrent hele forlukafet var bortskyllet.

Ifølge den første avisomtale blev en af de druknede søfolk allerede skyllet bort ud for Hanstholm, men hans navn er ikke nævnt og det kan være en fejltagelse.

Der afholdtes auktion 24. januar over takkelage og inventar og 10. februar over ca. 400 tønder fyrkul og en stor del vrag.