Sankt Jacob 1640 Bengalen

Spring til navigation Spring til søgning

1640 Sankt Jacob[redigér | rediger kildetekst]

Yachten St. Jacob og pinas-skibet St. Anna fra Ostindisk Kompagni afsejlede i 1635 fra København til Trankebar, hvor de ankom i starten af september 1636. Året efter sejlede St. Anna hjem lastet med nelliker og medbragte Roland Crappe.

St. Jacob benyttedes til handelsrejser mellem Machilipatnam i Ostindien og Makassar på Sydsulawesi/Celebes (Sundaøerne/Indonesien).

På en hjemrejse fra Makassar til Machilipatnam drev skibet under en storm i 1640 (eller 1642) op i den Bengalske Bugt, hvor der søgtes havn ved den tidligere hollandske handelsstation Baliapal/Pipely vest for Kolkata, men guvernøren nægtede adgang og skibet strandede og blev vrag.

Den stedlige øverste, Hadi Gayas, lod alt gods fra vraget borføre. Størstedelen af besætningen reddede sig i land og blev rigeligt beværtet med mad og drikke, men iblandet gift, så 16 mand døde inden 3 dages forløs. Skipperen Niels Samsom og et par matroser undslap i en åben båd og kom til Trankebar efter mange genvordigheder.

Danskerne afkrævede bengalerne 25.000 rigsdaler i erstatning for skibet og 150.000 rigsdaler for ladningen, hvilket i 1641 udløste kaperkrigen mod Bengalen, som varede indtil 1698.

Tidsskrift