Niobe 1932 Femern Bælt

Spring til navigation Spring til søgning

Thyholmen 21. nov. 1916 Vestlige Nordsø[redigér | rediger kildetekst]

Motorskonnerten Morten Jensen af Nykøbing Mors solgtes 1916 til Norge og omdøbtes Thyholmen.

Skibet var på vej fra Holmestrand til West Hartlepool lastet med pitprops, da det 21. november 1916 i den vestlige Nordsø nær Blyth opbragtes af den tyske ubåd UB 41 (Sichartshofen) og førtes til tysk havn af en prisekommando.

Som erstatning for andre mistede tyske skoleskibe indrettedes skibet som sådan i 1921 og omdøbtes Niobe, hvis første kommandant Felix Graf von Luckner bl.a. pga. sit forfatterskab måtte stoppe igen.

Niobe 26. juli 1932 Femern Bælt ud for Kramnitse[redigér | rediger kildetekst]

Efter ombygning til 3-master blev det igen skoleskib i december 1923 og havde som kommandanter den tidligere ubådskaptajn Ernst Krafft, Erwin Waßner, Raul Mewis og Heinrich Ruhfus.

I Femern Bælt tæt ved Lollands kyst ud for Kramnitse kuldsejlede skoleskibet pludselig 26. juli 1932 ved et vindstød og sank i løbet af få minutter.

Kommandant Ruhfus var en af kun 40 overlevende ud af 109 ombordværende, der bjærgedes af dampskibet Therese Ruß og af et i nærheden værende fyrskib. Han frifandtes senere for ulykken, der skyldtes for meget topsejl og åbne luger i det ellers forholdsvis rolige vejr.

Af de 69 omkomne fandtes 19 aldrig og de 50 fundne begravedes enten ved deres hjemsted eller på Nordfriedhof i Kiel.

Niobe 18. sep. 1933 Sydlige Østersø[redigér | rediger kildetekst]

Skibet blev 21. august 1932 hævet og slæbt til Kiel for nøje undersøgelse og delvis ophugning.

Vraget slæbtes til en position nordøst for Ławica Słupska/Stolpe-Bank, hvor det 18. september 1933 ved en ceremoni med overværelse af en stor del af Reichsmarinen blev sænket af en torpedo affyret fra torpedobåden Jaguar.

Senere samme år indviedes et mindesmærke ved GammendorfFemern vistnok med genbrug af skibsmasten.