Victoria 21. okt. 1688 Østlige Rødsand

Spring til navigation Spring til søgning

21. okt. 1688 Victoria[redigér | rediger kildetekst]

Det svenske orlogsskib Victoria var under bygning i Karlshamn, da det under Skånske Krig 8. oktober 1676 blev taget af danskerne og ført til København, hvor det færdigbyggedes.

Jan Jansen Bruyn var 1680-81 skibschef og igen fra 1686. Året efter fulgte han Frederik Gieddes eskadre mellem Færøerne og Island for at krydse på tyrkiske sørøvere.

Sommeren 1688 lå han med skibet ved Stevns, hvor en del af den ialt 201 mand besætning hjalp var i land for hjælpe andre skibe med ladning af sten.

Den 14. oktober 1688 ankom skibet til Christianspris ved Kielerfjorden og dagen efter til Kiel, hvor der indtoges tøndestaver, jernkanoner og -mørsere.

Den 20. oktober om morgenen afsejlede skibet mod København og ved aftentide var skibet med sydvestenvind nået til Femern Bælt, hvor skipper Bruyn foreslog at ankre for natten, men på styrmand Ejler Sivertsen Springs opfordring fortsattes østover i den gode vind, mens dybden jævnligt loddedes.

Efter midnat begyndte det hastigt at opgrunde og skibet grundstødte flere gange. På styrmandens opfordring lod man ankeret falde på 5½ favne vand, selvom der kunne ses land og brænding. Straks efter stødte agterenden og der viste sig da at dybden var 3 favne og ikke langt væk var der kun 2½ favne.

Om morgenen sendtes en lille båd i land til hvad der viste sig at være Falster for at tilkalde hjælp, men ved middagstid blæste det op, så skibet drev ind på grunden, der var Rødsand. For at få det til at holde op med at hugge og ligge stille lod man det fylde med vand.

Den 22. oktober var vejret bedre og båden kom tilbage, så sejl, geværer, krudt og en stor del af folkene kom i land.

Næste morgen var skibet at betegne som vrag og var ved at kæntre, så skipperen og de sidste kom i land. Besætningen samledes i Gedesby.

Styrmand Spring, som mentes at have sagt 3 favne dybere vand, end han havde målt, sattes 26. oktober i forvaring i Nykøbing.

Mellem den 28. oktober og 4. november bjærgedes alle 18 jernkanoner, en metalmprter, køkkentøjet, ankertov og flere ankre, men det sværeste anker fik man ikke op. Arbejdet med at bringe værdigenstandene og en del tøndestaver og ting, der var drevet i land, ombord i orlogsskibet Seccepiben varede ved indtil 10. november, hvorefter skibsfolkene sendtes over land til København og Seccepiben ankom dertil 21. november med officererne, inklusiv den fængslede styrmand.

Tidsskrift