U 1006 Østlige Nordatlant 16. okt. 1944

Spring til navigation Spring til søgning

16. okt. 1944 Norskehavet[redigér | rediger kildetekst]

Den tysk ubåd U 1006 med kaptajn Horst Voigt benyttedes kun til træning inden den i september 1944 forlagdes fra Kiel til Bergen og derfra den 9. oktober 1944 afsejlede på sin første fjendefart.

I Norskehavet sydøst for Færøerne opdagedes den 16. oktober af de 3 canadiske fregatter Annan, Loch Achanalt og Outremont og blev af førstnævnte alvorlig beskadiget af 28 dybdebomber, så den var tvunget til at gå til overfladen og forsøgte at snige sig væk, hvorved den igen opdagedes.

Ubåden affyrede en torpedo mod Annan, som igen nærmede sig, men den eksploderede uden at ramme og der opstod så en 20 minutter lang artilleri-duel, mellem fregatterne og ubåden oplyst af lysraketter.

I den ulige kamp, hvor 6 tyskere omkom, måtte kaptajn Voigt til sidst befale, at ubåden skulle forlades og sænkes af sin egen besætning og mens dette foregik blev den igen ramt af 2 dybdebomber fra Annan.

De 44 overlevende opsamledes af Outremont.

Efter krigens afslutning leveredes fregatten Annan i øvrigt tilbage til Royal Navy og solgtes 22. november 1945 til det danske Søværn, som omdøbte den Niels Ebbesen, der først og fremmest benyttedes som skoleskib indtil dens ophugning i 1963.