S.219 Ane Katrine 1984 Skagerrak

Spring til navigation Spring til søgning

19. marts 1984 Ane Katrine[redigér | rediger kildetekst]

Fiskekutteren S.219 Ane Katrine var på hummerfiskeri med trawl i Skagerrak 18 km nord for Skagen, da den 19. marts 1984 kl. 9.23 lynhurtigt blev trukket ned af den nybyggede tyske ubåd betegnet 182 Kiel, som var på øvelsestur fra Howaldtswerke-Deutsche Werft i Kiel og skulle leveres til den chilenske marine, hvor den fik navnet Capitán Simpson (SS-21).

Nær ulykkesstedet befandt sig 3 andre fiskekuttere, deriblandt Diana med skipper Poul Vaarmark, som på nødradiokanalen meldte om kollegaens pludselige forsvinden. På samme radiokanal hørte han kort efter en melding fra ubåden til dens følgeskib Pegasus 2, om at man efter uforklarlige lyde havde standset motoren.

Ubådskaptajn Holger Berndt skal senere have påstået, at han intet havde bemærket, indtil der konstateredes skader på ubådstårnet i form af dybe rødlige ridser, en ødelagt antenne og en beskadiget hydrofon. Ubåden, som på øvelsesturen var sejlet ud fra Skagen, medbragte 13 chilenske søfolk.

Kutteren sank på 150 meter dybde og alle 3 ombordværende omkom. Skipper Børge Christensens lig blev fundet og bragt i land. De omkomne er nævnt på et mindesmærke for fiskere i Skagen.