Nevada/Apalóide 22. nov. 1942 Barbados

Spring til navigation Spring til søgning

22. nov. 1942 Apalóide[redigér | rediger kildetekst]

DFDS-dampskibet Nevada blev ved besættelsen af Danmark 9. april 1940 interneret i Santos i Brasilien og februar 1942 konfiskeret af den brasilianske regering og tvangssolgt til Lloyd Brasileiro og senere omdøbt Apalóide.

Apalóide var lastet med 3500 ton kaffe, ricinusolie og stykgods og var med brasiliansk besætning sejlet fra Recife og Belém i hhv. Øst- og Nordbrasilien til Trinidad i konvojen BRN-3, som derefter opløstes og det neutrale skib fortsatte uledsaget mod New York, men det blev uden varsel øst for de små Antiller 22. november 1942 kl. 22.17 ramt af 1 ud af 2 torpedoer affyret fra den tyske ubåd U 163 (Engelmann).

Ved torpederingen kæntrede skibet om bagbord og sank og 4 mand ud af 56 ombordværende omkom. De overlevende kom i 2 redningsbåde, men tøvede med at give sig til kende overfor ubåden, som affyrede varselsskud, for at få en mand over at forklare sig om skibets identitet. En del af besætningen kom fra et andet skib José Coutinho Filho.

Den 28. november kl. 23 opsamledes folkene i den ene båd af det engelske skib Leeds City og de andre af et andet engelsk handelsskib. Efterfølgende døde en mand af besætningen på hospital i Barbados af sine brandsår.