LL-697 Mälarö 1967 Skagerrak

Spring til navigation Spring til søgning

7. dec. 1967 Mälarö og Delfinen[redigér | rediger kildetekst]

Den danske ubåd Delfinen var natten til den 7. december 1967 på øvelse i Skagerrak nord for Skagen, hvor der pga. snefald var dårlig sigt.

Ubåden sejlede i periskophøjde, da den ved 0.30-tiden via hydrofonen og i agter periskop observerede et fiskefartøj, hvorefter man aktiverede radaren og førte forreste periskop op. Afstanden vurderedes til 1-2 km og man drejede styrbord over mod det, men kort efter opdagedes at afstanden var fejlvurderet. Der påbegyndtes neddykning, men kollision var uundgåelig og ubådens bagbord side tørnede mod fartøjet.

Da ubåden med bøjet periskop uddykkede, opdagedes en tilsyneladende uskadt trawler, hvis identitet vistnok ikke fastsloges, inden ubåden forsvandt fra stedet.

Det viste sig senere, at de 2 svenske fiskekuttere Mälarö og Hasselö fra SmögenBohuskysten var fulgtes ad til fiskepladsen og førstnævnte var forsvundet. Først dagen efter fandtes dens redningsflåde med 4 mand i, frosset ihjel.

Ulykkesstedet blev af ubådskaptajn P.B. Nielsen oplyst som noget sydligere end vragets senere fundne faktiske position og han er beskyldt for at lyve om ulykken.