Kjøbenhavn 1676 Gøteborg

Spring til navigation Spring til søgning

15. juli 1676 Kjøbenhavn[redigér | rediger kildetekst]

I forbindelse med den norske statholder Gyldenløves planer om tilbageerobring af Bohuslen under den Skånske Krig slog en eskadre af 6 orlogsskibe under ledelse af Markor Rodsteen lejr ved Gullholmen nær Lysekil, inden der 15. juli 1676 fortsattes sydpå for at opsætte en blokade af Gøteborgs skærgård.

Ud for Vinga sigtedes en mindre svensk eskadre under ledelse af Erik Sjöblad, som fortrak ind til Gøteborg, og de norske skibe fulgte efter, men fortrak ind i den nordlige skærgård mellem Hönö og Grötö for at ankre i Kalvsund, hvor der imidlertid skete det, at det sidstkommende skib Kjøbenhavn med kaptajn Søren Orning grundstødte på et undersøisk skær.

Med vinden i ryggen havde de øvrige norske skibe svært ved at komme til hjælp og mens besætningen var ved at evakuere udnyttede Sjöblad situationen og bordede skibet, hvor den resterende del af besætningen, heriblandt Orning toges til fange.

Efter nogen tid fik svenskerne trukket skibet af grunden, men det stødte igen imod og eksploderede pludselig af uopklarede årsager og sank lige øst for Grötö.

Rester af et vrag fundet omkring år 2000 ved en nyanlagt mole på østsiden af Grötö har vist sig med stor sandsynlighed at være dette skib.