Holger 27. jan. 1945 Kattegat

Spring til navigation Spring til søgning

17. nov. 1943 Kattegat Syd[redigér | rediger kildetekst]

Marinedamperen Falster fungerede som kanonbåd, øvelsesskib og fra august 1918 som vagtskib i Øresund inden den samme år udgik af marinen og 1919 ombyggedes til sandsuger. I 1930 solgtes den til Københavns Mørtelværker og omdøbtes Holger.

Skibet var på vej fra Sjællands Odde til København lastet med sten og befandt sig et par sømil vest for fyrskibet Kattegat Syd, da det 17. november 1943 kl. 15.35 blev minesprængt og bl.a. fik bundpladerne en del beskadiget, men var tæt og kunne fortsætte rejsen.

ca. 27. jan. 1945 Kattegat ud for Nordøstdjurs[redigér | rediger kildetekst]

Med skibsfører Axel H.A. Sjøborg skulle skibet fra Hadsund til Vejle lastet med cement og lettede 26. januar 1945 om morgenen fra en ankerplads ved Als Odde, men op ad dagen blæste det op til en østlig snestorm.

Den 28. januar om morgenen fandtes en af skibets redningsbåde drevet i land ved Fjellerup på Norddjurs med 2 mand af besætningen ihjelfrosset og sammesteds drev yderligere 3 lig fra skibet i land, ligesom et fandtes drivende nord for Stavnshoved, alle iført redningsveste. Ingen overlevede.

Vraget af skibet fandtes senere på 15 meter vand i Kattegat nordøst for Djurs (vest for den nuværende Anholt Havmøllepark). Ved dykkerundersøgelse fandtes en del skader på ror, skrue og luger, men skroget syntes næsten ubeskadiget, så forliset skyldtes antagelig vejrforholdene.