Havila 25. april 1917 North Rona

Spring til navigation Spring til søgning

25. april 1917 Havila[redigér | rediger kildetekst]

Stålbarken Havila afsejlede 10. januar 1917 fra Buenos Aires lastet med 2.367 ton majs bestemt for Svendborg, men opbragtes 29. marts af en fransk hjælpekrydser i Nordatlanten nordvest for Hebriderne og beordredes til undersøgelse i Stornoway, hvor den pga. af vejrforholdene opholdtes 8. til den 24. april kl. 7, da rejsen fortsatte nord om Skotland.

Næste dag den 25. april 1917 kl. 14.15 befandt skibet sig 20 sømil østnordøst for den meget øde beliggende ø North Rona (tættest på Færøerne), da den tyske ubåd U 58 (Wippern) fra 2,5 km afstand begyndte at skyde mod skibet, der allerede ramtes af 2. skud i stævnen og det 3. skud satte ild i folkelukafet.

Besætningen satte hurtigst muligt styrbords skibsbåd i vandet, men opgav bagbords båd, og satte sig alle 19 i samme båd, der gled klar af skibet, mens ubåden vedblev at skyde. Havila sænkedes endelig med 2 skud mod agterenden, så det krængede svagt mod bagbord og forskibet løftede sig op imens skibet på et par minutter sank i havet.

Båden slap væk uden at udveksle et ord med den da ukendte ubåd og indkom den følgende morgen til Sule Skerry 60 km vest for Orkneyøerne. Der afholdtes 3. maj søforklaring i KirkwallOrkneyøerne og 20. juni søforhør i København.