Frode 3. sep. 1915 Vestirland

Spring til navigation Spring til søgning

3. sep. 1915 Frode[redigér | rediger kildetekst]

D/S Gorm-dampskibet Frode med kaptajn Chr. Clemmensen afsejlede 30. juli 1915 fra Villa Constitución i Argentina ad Paraná-floden og Río de la Plata lastet med 2.555 ton majs bestemt for Malmø og Helsingborg. Undervejs indtoges 22. august en del bunker-kul et ukendt sted kaldet Cap Verdune.

Vest for Irland standsedes skibet 3. september kl. 16.30 af en tysk ubåd, som beordrede en båd i vandet og skibspapirerne efterset. En fra mandskabet, som var med i ubåden afslørede han var tysker og under falsk navn og med falske papirer påmønstret i Buenos Aires. På ordre fra ubådschefen fik han sin løn udbetalt og tilbageholdtes i ubåden, hvorefter skibspapirerne leveredes tilbage og skibet efter en times ophold fik tilladelse til at fortsætte rejsen.

Kl. 20.20 samme aften, da skibet var 60 sømil vest for Shannon-floden, indtraf en voldsom eksplosion, hvorved 2. maskinmester Niels Holm af Rønne og fyrbøder Valdemar P. Nielsen af Slagelse dræbtes i maskinrummet. Den øvrige besætning gik i en redningsbåd og forlod skibet, som straks begyndte at synke, men de returnerede lidt senere og hentede tøj og tæpper ombord i båden. Da skibet endnu flød sattes kl. 2.30 yderligere en jolle i vandet og mandskabet fordeltes, inden de kl. 3.15 forlod det synkefærdige skib.

I en nordvestlig jævn brise og klart vejr roede bådene nu mod land og indkom godt et døgn senere 5. september ved 8-tiden til BallyheigueIrlands vestkyst.

Der afholdtes 21. september 1915 søforhør i København, hvor vidneudsagn kunne tyde på eksplosionen skyldtes torpedering, hvilket de tyske marinemyndigheder i første omgang benægtede. Ubåden, som skibet var i kontakt med, var U 20 (Schwieger).