Faro 27. jan. 1940 Orkneyøerne

Spring til navigation Spring til søgning

27. jan. 1940 Faro[redigér | rediger kildetekst]

Et i Tyskland nybygget dampskib rekvireredes vistnok inden leveringen til den danske køber D/S Vesterhavet i stedet i maj 1919 af den tyske regering, inden det i 1920 udleveredes og omdøbtes fra Ragna til Randi. I 1937 solgtes det til E.B. Aaby-rederiet i Drammen og omdøbtes Faro.

Skibet var vej fra Sarpsborg i Østfold til Methil nær Edinburgh i ballast og blev spottet i den nordlige Nordsø af den tyske ubåd U 20, som endelig kl. 20.03 i hård sydlig kuling med snebyger på en position 15 sømil (28 km) sydøst for Orkneyøerne, affyrede en torpedo mod skibet, der fik en lækage, selvom torpedoen detonerede på 20 meter afstand.

Den 15 mand besætning fordelte sig i 2 redningsbåde, hvoraf den ene drev væk i mørket, mens den anden med kaptajn John Birger Christensen holdt sig i nærheden af skibet, der holdt sig flydende med stævnen sunket ned.

Ved daggry gik de igen ombord og forsøgte at redde skibet, men da skruen var oven vande opgav de og kom vistnok på slæb efter et andet skib ind mod Copinsay. Da ankerkæden brast drev det samme aften ind i Taracliff Bay og strandede.

De 7 ombordværende bjærgedes ved en bøje, mens der i den forsvundne redningsbåd med 8, som samme dag nåede Copinsay kun var 1 overlevende og 3 døde tilbage.

Dagen efter erklæredes skibet totalforlist som vrag.