E.92 Ejjam, E.348 Mercator, E.456 Gerlis og E.504 Polaris 24. feb. 1940 Dogger Banke

Spring til navigation Spring til søgning

24. feb. 1940 Clay Deep-fiskepladsen øst for Dogger Banke[redigér | rediger kildetekst]

På Clay Deep-fiskepladsen øst for Dogger Banke ca. 150 sømil vest for Grådyb Barre og lige så langt øst for Humber-fyrskibet befandt sig den 23. februar 1940 en del fiskefartøjer, heriblandt de 4 Esbjerg-kuttere Ejjam, Gerlis, Mercator og Polaris, som i løbet af natten forsvandt på mystisk vis.

Et fiskefartøj havde den 23. februar 1940 om eftermiddagen overhørt en radioforbindelse mellem de 2 kuttere på fiskepladsen Ejjam med skipper Jørgen Jørgensen Bækby og Gerlis med skipper Aage Petersen Plet, hvoraf førstnævnte lå for anker.

Kl. 20.05 var også Esbjerg-kutteren Ella i radioforbindelse med kollegaen på fiskepladsen Polaris med skipper Alfred Marinus Sylvestersen, som herefter borteblev.

Esbjerg-kutteren Merkator med skipper Anthon Ingvard Jensen befandt sig natten til den 24. februar også på fiskepladsen, hvorefter den borteblev.

Den 24. februar bjærgede fiskefartøjet E.518 M. Harbo toppen af en fiskekutters mast og derefter ligene af skipperen og hans søn fra Ejjam. Samme dag blev der opfisket en stump vraggrods hidhørende fra Gerlis.

Der afholdtes søforhør i Esbjerg den 15. maj og 30. maj 1940, hvor det fremgik, at siden der intet var hørt eller set til de 4 nævnte fartøjer, måtte de antages at være forlist med mand og mus.

Efter krigen kom det frem, at det tyske minesøgeskib M 1 med kaptajn Hans Bartels i de tidlige morgentimer natten til den 24. februar 1940 uden varsel havde vædret de 4 kuttere og af militaristiske årsager var ingen af de neutrale fiskere blevet reddet, fordi de angiveligt sendte kodede meddelelser, for at advare britiske styrker om hans tilstedeværelse på Dogger Banke.

Zions kirkebog & avisartikler

Nyere avis