E.7 Magretha 1897 Haurvig

Spring til navigation Spring til søgning

28. maj 1880 Ho Bugt ved Skallingen[redigér | rediger kildetekst]

Dæksbåden Kalifen byggedes 1859 til Indenrigsministeriet og overtoges 1865 af Søværnet som lystyacht for officerer, med hvem den vandt flere præmier ved kapsejladser. Den solgtes ved offentlig auktion af Marineministeriet vistnok i starten af 1875 og omdøbtes Margrethe/Magretha, som 1877 kom til Rømø og 1878 til Sneum, hvor den førtes af flere nyuddannede skippere.

Fra november 1878 var den ikke længere lystbåd, men fiskerkvase og solgtes 1879 til fisker Anton Petersen fra Mandø, som benyttede den til fiskeri fra Esbjerg og muligvis til anlæg af østersbanker.

Kvasen gik med skipper Hansen til søs den 27. maj 1880 om eftermiddagen, men måtte samme aften pga. hård blæst fra nord og nordvest og stærk søgang ligesom ca. 10 andre fartøjer søge ly bag Skallingen i Hobogab, for at gå til ankers. Under indsejlingen kom den kl. 22.30 for nær land og grundstødte på Nordøstpynten af Skallingen, hvor den øjeblikkelig kæntrede om på siden i den hårde strøm.

Med fare for eget liv søgte lodserne at nærme sig, men de måtte pga. mørket og søen med synkefærdig båd vende om.

De forulykkede klyngede sig til rigningen og fik den ene overhaling af søerne efter den anden, indtil de af 3 fiskere fra Nordby på Fanø og 2 fra Hjerting endelig reddedes over i lodskutteren, hvor de forsynedes med tørre klæder.

Den kæntrede båd bjærgedes få dage senere ind til Esbjerg af fiskebåden Trækfuglen og blev sat i stand.

23. april 1897 Grådyb[redigér | rediger kildetekst]

Vistnok i 1882 tildeltes Magretha fiskerikendetegn E.7 og ejedes en overgang af styrmand Mads Hansen i Sædding, men skiftede ejer i Esbjerg mange gange. I sommeren 1890 foretog den daværende ejer skibsbygmester Th. Dahl en ombygning.

Med skipper N.P. Pedersen afsejlede kvasen 22. april 1897 fra Esbjerg til Grådyb, hvor den under fiskeri ¼ sømil fra klokkebøjen i østlig vind med byger og urolig sø kuldsejlede ved midnatstid.

Den 5 mand besætning bjærgedes af et andet fiskefartøj.

2. maj 1897 Haurvig[redigér | rediger kildetekst]

Vraget inddrev (25. april eller) 2. maj ved HaurvigHolmsland Klit.

Der afholdtes strandauktion 8. juni 1897 i Haurvig over vrag og inventar, som solgtes for ca. 140 kr.