H.289 Norman 1952 Irmingerhavet ved Kap Farvel

Spring til navigation Spring til søgning

4. okt. 1952 Norman[redigér | rediger kildetekst]

Den tidligere admiralitetets-damptrawler med stålskrog kaldet Norman overtoges i 1948 af Hull Northern Fishing Co.

Den 17. september 1952 afsejlede skibet fra den nu opfyldte St. Andrew's Dock i Hull mod Grønland, hvor den 20-mand besætning med skipper Jack Dukes og maskinmester Nicholas Lachanudis sammen med andre trawlere fiskede ud for Kap Farvel, indtil skibet natten til 4. oktober 1952 vendte hjemad.

I tyk tåge grundstødte det kl. 2 på en undersøisk rev øst for Kap Farvel. Man udsendte straks nødopkald og gjorde de 2 redningsbåde klar, men ved nedsænkningen knustes den ene af en bølge og den anden væltede rundt i vandet.

Da man frygtede skibet ville glide fri af revet og synke, sprang mandskabet overbord og forsøgte i den stærke tidevand at svømme til et nærliggende skær, men det lykkedes kun 9 overlevende at nå i midlertidig sikkerhed på skæret.

Den 19-årige dæksdreng Norman Spencer oplevede de næste 11 timer 4 gange at blive skyllet af skæret, inden han sidste gang skylledes helt væk, men nåede at svømme i sikkerhed på fastlandet. Da det norske bjærgningsskib Poseidon ankom var han den eneste endnu overlevende og kunne selv svømme over til redningsskibet.

Et andet skib H.582 Thornella med skipper Charlie O`Neil opsamlede ligene af 8 omkomne, hvoraf den ene var skipper Jack Dukes. Ligene pakkedes ned i is og sejledes til Caithness i Skotland, hvorfra de i tog sendtes hjem til Hull.

Det viste sig, at trawleren Norman var blevet stående på revet, så hvis mandskabet ikke havde været så dumdristige at springe i vandet, havde de formentlig overlevet. Stedet er sidenhen kaldet Norman Rock, men har ikke kunnet stedfæstes.