DDL OY-AEB 'Rane Viking' 18. feb. 1947 Øresund

Spring til navigation Spring til søgning

18. feb. 1947 Øresund vest for Malmø[redigér | rediger kildetekst]

DDL/SAS-flyet OY-AEB 'Rane Viking' var et 2-motors propelfly af typen Douglas C-47A Dakota (i civil-versionen kaldet DC-3), der oprindelig var bygget i 1944 under 2. verdenskrig af Douglas Aircraft Company i Oklahoma City som et transportfly til USAAF, men låntes i stedet ud til Royal Air Force, hvorefter det 1. oktober 1946, som led i en større aftale, solgtes til DDL og indgik i SAS samarbejdet. [1]

Flyet havde mandag den 17. februar 1947 bragt post til Ålborg og var med 3 mand besætning på vej retur til Kastrup, da det omkring midnat pga. pludselig indtruffen tåge afbrød landingsforsøg i ca. 100 meters højde og sammen med 2 andre DDL-fly omdirigeredes til Bulltofta-flyvepladsen i den nordøstlige del af Malmø.

Imidlertid landede kun det ene af flyene i Bulltofta og de 2 andre returnerede mod Kastrup, som var genåbnet, men undervejs ophørte al radiokontakt til OY-AEB ved 1-tiden. Kaptajn H. Wulff, som efter kort ophold i Bulltofta, på vej til Kastrup bemærkede det brændende fly i lys lue mellem den svenske kyst og Saltholm, startede kl. 2.18 op igen på rekognoscering over Øresund for at fastslå positionen og fandt vraget, men så ikke livstegn.

Marinens isbrydertjeneste sendte isbryderen Væderen mod ulykkesstedet, men fandt i mørket ikke frem til det, da positionen senere viste sig at være et par km forkert.

De ombordværende 2 engelske piloter og radiotelegrafisten overlevede, men da hjælpen udeblev og 1. pilot Alexander Combe havde brækket benet, gemte han og telegrafisten sig i flyets ikke-udbrændte hale med presenninger over sig, mens 2. piloten Alan Allnutt begav sig over isen ca. 5 km til land ved Limhamn, hvortil han stærkt forkommen af kulde ankom kl. 6.30.

Inden fornyet eftersøgning sattes i værk fra København, fandt færgen Malmøhus ved 8-tiden de 2 ved flyvraget nødstedte, som reddedes.

Samme nat nedbrændte i øvrigt Danmarks eneste flyfabrik Skandinavisk Aero IndustriSydhavnen, hvorved ca. 50 fly ødelagdes.

Som årsag til styrtet nævntes først petroleumsmangel, men senere hævdedes, at flyets højdemåler var indstillet forkert, hvilket de 2 piloter benægtede at være forpligtet til at efterindstille undervejs på turen.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

  1. SAS DC3 fleet - hilmerby.com